Gépjármű adásvételi szerződés kitöltési útmutató

Az adásvételi szerződés minta letöltése majd egy PDF olvasó szoftver elindítása és a szerződés minta PDF megnyitása után megjelenik az A4-es szabvány formátumú, kétoldalas szerződés minta, amely 2022. évben érvényes. Ez a minta szerződés tulajdonképpen egy digitális űrlap, de az szabályosan kitöltve és aláírva egy teljes értékű bizonyító erejű magánokirat, amely úgy van megszerkesztve, hogy végigvezetve segíti önt a gépjármű adásvételi szerződés minden - a magyar jogszabályoknak és hatósági előírásoknak - megfelelő és szükséges lépésein.

A gépjármű adásvételi szerződést kötelező valós és érvényes adatokkal kitölteni, az összes kinyomtatott pédányt külön-külön alá kell írnia mind a szerződésben résztvevő feleknek, mind a tanúknak.

A gépjármű adásvételi szerződés kétféleképpen használható fel a rendeltetésének megfelelően:

  • Kinyomtatva az üres űrlapot az előírásokat figyelembe véve és a hagyományos módszert választva, kézzel (tollal írva!) kitölthető az adásvételi szerződés. Ez azonban fokozott odafigyelést igényel, mivel a dokumentumot négy példányban kell pontos és azonos adatokkal kitölteni, ami viszonylag hosszú időt vehet igénybe és nagy odafigyelést igényel, megvalósítása körülményes lehet. Megjegyzés: ez a kitöltési módszer is teljesen megfelelő, mivel a dokumentum tartalma a magyar törvényeket teljes egészében követi.
Gépjármű dásvételi szerződés kitöltése
  • A második és megbízhatóbb módszert értékessé teszi, hogy a szerződés már a nyomtatás megkezdése előtt kitölthető számítógépen vagy egyéb megfelelő szoftverrel felszerelt digitális eszköz (laptop, tablet) segítségével. A továbbiakban a számítógéppel való kitöltés néhány lehetőségét vesszük figyelembe.

Általánosan elmondható, hogy minden űrlapmező fölé mozgatva az egérkurzort egy felbukkanó információs szövegbuborék segíti az adott mező pontos tartalmának értelmezését.

A négy példányos gépjármű adásvételi szerződés kitöltése

értelemszerű, helyenként lenyitható listák segítik a kiválasztandó értékeket. Fontos megemlíteni, hogy szerződések esetében - pl. gépjármű adásvételi - jelentős súllyal bír a dátumok pontos megjelölése. A dokumentumba kódolt dátummezőkre kattintva egy-egy dátumkijelölő felbukkanó ablak jelenik meg, melynek segítségével könnyedén beállítható a kívánt dátumérték.

A dátumokkal kapcsolatosan a szerződés 4. pontja "A járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja" esetén a szükséges a dátumérték mellet a kiegészítő időpont (óra, perc) megadása is. Ez a időpont érték valójában az eladót védi jogviták esetén, mivel egyértelműen és pontosan beazonosítható a gépjárműnek az eladó fél átal átadott és ezáltal a vevő fél birtokába kerülési időpontja.

A szerződő felek, valamint a két tanú aláírását tilos űrlapszerűen előre kitölteni, (a Gépjármű-Adásvételi-Szerződés.com oldalról letölthető gépjármű adásvételi szerződés minta esetén ez nem is lehetséges, valamint eltérő színnel is van jelölve) hanem a szerződés megkötésekor a helyszínen kell azt aláírnia és tanúsítania az érintett feleknek.

Érdemes tudni, hogy jelen dokumentumot, amely két db A4-es oldalt tartalmaz - kell majd kinyomtatnunk ajánlottan négy példányban (két példány az eladó, két példány pedig a vevő részére). Lehetőség szerint a lap mindkét oldalára nyomtassunk, mivel összefüggő szövegről van szó. Ha azonban nem megoldható a kétoldalas nyomtatás, az sem fog problémát okozni, mivel a lapok számozottak.

Fontos: mivel a 2022. évi gépjármű adásvételi szerződés teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül, kötelező azt érvényes és valós adatokkal kitölteni és átadni az okmányirodának, illetve a hatóságoknak, mert egy esetleges polgári jogvita esetén döntő jelentőségűnek (bizonyító erejűnek) tekinthető.

  Adásvételi szerződés minta letöltés
Tennivalók a szerződés megkötése után