Tennivalók a gépjármű adásvételét követően

A gépjármű adásvételi szerződés megkötését és aláírását követően (a tulajdonjog megváltozása) korántsem ért véget az egész folyamat. Az alábbiakban néhány pontban felsorolásra kerülnek a legfontosabb még hátralévő tennivalók.

Gépjármű adásvétele

Az eladó félnek viszonylag kevés, de fontos dolga akad:

  • A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentése kitöltött gépjármű adásvételi szerződéssel igazolva, a változástól számított 8 naptári napon belül a közlekedési igazgatási hatóságnál.
    Ez lényeges és törvényileg is kötelező mozzanat, mert az eladó egyrészt saját magát védi az esetleges jövőbeni káresemények következményeitől, másrészt ezzel is jelzi az okmányiroda felé, hogy többé már nincs az adott gépjármű a tulajdonában (lásd. gépjármű súlyadó).

A vevő fél részéről már több dolgot is szem előtt kell tartani, melyek röviden a következők:

  • Eredetiség-vizsgálat elvégeztetése egy megfelelő szakműhelyben, melyet követően a kapott szakvéleményt be kell mutatni átíráskor az okmányirodában (megjegyzés: érdemes időben jelentkezni az eredetiség-vizsgálatra és előre időpontot foglalni).
  • A gépjármű átírásának megkezdésének ügyviteli eljárását el kell indítani a szerződés megkötésétől számított 15 naptári napon belül az okmányirodánál.
  • Gépjármű átírás kötelezettsége - az átíráskor fizetendő illeték mértékének meghatározása a gépjármű hajtómotorjának teljesítménye és a gépjármű kora alapján történik.
  • Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás KGFB (köznapi szóhasználattal - kötelező biztosítás) megkötése a megvásárolt gépjárműre. Érvényes KGFB megléte szükségeltetik az új tulajdonos vagy üzembentartó nevére szólóan megkötve az adott gépjárműre az átírás feltételeként.

Ha az újonnan vásárolt gépjárműnek nem a szerződést aláíró új tulajdonos (vevő fél), hanem más magán vagy jogi személy (vállalkozás, cég) lesz az üzembentartója, akkor az okmányirodai átíráskor egy üzembentartói szerződést is mellékelni kell a 2021. évben érvényes gépjármű adásvételi szerződés mellé.

Megjegyzés: ebben az esetben a gépjármű kötelező felelősség-biztosítás megkötési kötelezettsége az üzembentartónak lesz, nem pedig az új tulajdonosnak.

  Gépjármű adásvételi szerződés kitöltése